CeBIT Innovatie Tour 2018

Smart innovation op de CeBIT.

Bekijk HIER de video impressie.

Donderdag 14 juni organiseerde het CoE het tweede jaar op rij een innovatie tour naar de CeBIT. In de KNVB spelersbus met een diversiteit aan ondernemers en innovatie specialisten naar Hannover om de nieuwste ontwikkelingen op de Digitale Edgeop te snuiven. Met deelnemers van ASR, Levelfour, Syscon, Centre of Excellence, Eduvision, Impact Masters, Pi Consultancy, Gemeente Apeldoorn, Orion International, Aryzon, Openup Technologies, Parkned, Verentis, Excellent in Communication, Stahl, CrossNetworks en Werk is Theater. Een mooi mix uit verschillende werelden, verbonden door de mogelijkheden die men ziet en zoekt in nieuwe technologie.

Een dag lang waren ruim 25 personen, verpakt in de KNVB spelersbus, met elkaar onderweg op een ontdekkingsreis naar de ‘digital frontier’. Om zichzelf en elkaar te laten inspireren op de mogelijkheden die de digitale wereld van vandaag en morgen biedt, maar vooral ook om te ervaren wat het betekent om ervaringen en uitdagingen te delen. Het Centre of Excellence, dat deze activiteit organiseerde, is blij met de positieve feedback en vooral de verbindingen die op deze dag zijn gesmeed. Deelnemers die samen actief betrokken waren in een (inter)actieve dialoog over cross-over innovatie van ruim 15 uur.

Vroeg in de ochtend zijn we vertrokken vanuit De Cantherel in Apeldoorn, waar iedereen is voorzien van een ontbijtpakket. Marcel Veening (CoE) trapte in de bus de presentaties af met een welkom aan de deelnemers en een toelichting op hoe het Centre of Excellence de laatste anderhalf jaar is getransformeerd naar een ecosysteem voor Sociale en Technologische innovatie. Peter Grotenhuis (CoE) sprak over het programma dat we bij Huawei en Vodafone konden verwachten en gaf een toelichting op enkele mooie initiatieven die door Levelfour in samenwerking worden vormgegeven. Daarna wordt door Henk Doorenspleet (CoE) een toelichting gegeven op ‘de Cooperatie’ (het CoE is een cooperatie) en de democratische principes die binnen dit besturingsmodel van toepassing zijn en leden de mogelijkheid geven om actief een rol te nemen in de ontwikkelingen die met elkaar en voor elkaar worden ontplooit. Alleen ga je ongetwijfeld sneller, maar samen kom je verder. En dat is zeker bij cooperatieve innovatie een belangrijk uitgangspunt. De vraag is oneindig, concurrentie gaat verdwijnen en samenwerking is noodzakelijk. Laurens de Graaf, winnaar van de Saxion Ondernemers Award, sloot de rij met een intruductie van zijn prijs winnende kubus voor het bedienen van smart devices in huis.

Voor lunchtijd arriveerde de delegatie bij de Hannover Messe. Het programma was voorzien van 2 bedrijfsbezoeken, waarbij een bezoek aan de enorme expositie van Huawei de spits af beet met ruim 3000 m2 aan inspiratie. Met persoonlijke gidsen werden we meegenomen in de ontwikkelingen van Smart City , Smart industry, Smart devices, Data Centres en een diversiteit aan IoT gerelateerde technologie. Afsluitend aan de Huawei Exhibition visit, werden we door Huawei van een VIP lunch voorzien. Het tweede bezoek was een VIP tour door het paviljoen van Vodafone, waar we eveneens met headsets in een guided tour langs een ruime selectie toegepaste innovaties worden geleid. Tele-operated apparatuur op basis van 5G technologie, autonome robots voor pakket delivery, beeldherkenning gekoppeld aan online product stores en nog veel meer. Aansluitend op Vodafone was er voldoende ruimte om de hallen met speciale onderwerpen op eigen initiatief te bezoeken. Treinen van de toekomst, electrische auto’s, diverse lezingen over ondermeer IoT, etc. De stappentellers maakten overuren, dus iedereen heeft zijn dagelijkse target ruimschoots gehaald.

Tijdens de terugweg is door Robert Mullink (CoE) een korte recap van de dag gegeven, waarbij ook de gelegenheid is genomen het CoE ecosysteem toe te lichten en te delen welke ontwikkelingen we het afgelopen half jaar hebben gezien en wat er staat te gebeuren. Het brengen van abstracte vragen naar concrete samenwerking is waar het de komende maanden om draait. Niet praten maar doen. Samenwerking aan cross-over innovatie vanuit vertrouwen en gezamenlijk resultaat en rendement.

Het afsluitende diner vond dit jaar plaats in Bad Oeynhausen (GOP Kaiserpalais). Een gevarieerd diner was hier beschikbaar, aangevuld met uitstekende wijn die door het Centre of Excellence was meegenomen en door het restaurant werd uitgeschonken. De gesprekken die tijdens het diner werden gevoerd zijn in de aansluitende terugtocht in de bus met evenveel energie voortgezet, waarna de delegatie na middernacht weer bij De Cantherel terugkeerde en de innovatie tour van het CoE werd afgerond.

Heb je de Innovatie Tour gemist? Dan is er altijd gelegenheid om aan te sluiten bij de vervolgactiviteiten in de komende periode. Inspirerend, verbindend, concreet en meer dan de moeite waard. Neem voor meer informatie contact op met Marcel Veening (mveening@coe-nmt.eu of 0651373539).

Het video verslag van de Innovatie Tour 2018, verzorgd door Werk is Theater, is ook beschikbaar op ons Youtube kanaal of via klik HIER.

De CoE CeBIT Innovatie Tour 2018 is mede mogelijk gemaakt door Huawei, Vodafone, Bedrijven Kring Apeldoorn, Gemeente Apeldoorn, Werk is Theater, en het Centre of Excellence.