De Toekomst succesvol gehackt

HackDeToekomst 

Het thema ‘aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt’ heeft op 6, 7 en 8 maart heel wat los gemaakt. 10 teams waren actief op 3 challenges, 70 deelnemers en diverse gastspreker vulden het programma. Op basis van beschikbare data van het UWV, DUO, CBS en andere bronnen is onderzocht wat we hieruit kunnen afleiden over de aansluiting van persoonsprofielen op de daadwerkelijke vraag uit de arbeidsmarkt. Soft-skills en hard-skills in een tijd waarin banen steeds sneller lijken te verdwijnen en waar nieuwe banen terugkomen. Waar moet je nou op focussen als student, als werknemer of als werkgever.

Gedurende twee dagen hebben de teams zich bij ROC Aventus in het zweet gewerkt. De teams bestonden uit medewerkers van bedrijven, overheid en studenten van ROC Aventus. Een mooie mix van inzichten en ervaring, die verassend goed bleek uit te pakken. Gastsprekers van ondermeer Saxion vulden de parallel programma’s om inzicht te krijgen in de ethische aspecten van dataverzamelen, maar ook de technologische kan van analytics. Alles om de deelnemers zo goed mogelijk beslagen ten ijs te laten komen. Vrijdag was de spannende dag, waarin alle ideeën en werk geconsolideerd moest worden en voorgelegd aan een deskundige jury.

De deskundige jury bestond uit: Ellen Marks (ROC Aventus – CvB, juryvoorzitter), Nathan Stukker (gemeente Apeldoorn – Wethouder), Floortje Hanneman (DUO – directeur Beleid & Strategie) en prof.dr.ir. Bernard Veldkamp (Universiteit Twente). Onder deskundige begeleiding van onze dagvoorzitter Martine Witteveen. Twee energieke dagen zijn afgerond. Dagen waarin de samenwerking tussen studenten en ondernemers tot mooie en grote hoogte zijn gestegen.

Het winnende team was Etil Research Group, met hun concept ‘Eddy’. Zij legden een basis voor het realiseren van een app, waarmee op basis van de profiel analyses een match kan worden gevonden tussen beschikbare en nog te ontwikkelen kennis in relatie tot een specifiek beroep of beroepsgroep. De winnende teams (inclusief de Ockhem Group, die een goed verdiende tweede plaats innam) gaan hun ideeen presenteren aan het college van Burgemeesters en Wethouders in Apeldoorn. Aansluitend wordt onderzocht hoe
verdere invulling en opvolging kan worden gegeven aan dit prachtige initiatief.

Volg ons voor een update of neem voor meer informatie contact op met Marcel Veening.